Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

2ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου

Αν υπάρχει κάτι που οπωσδήποτε πρέπει να γράψω, ένα θέμα με το οποίο πρέπει να ξεκινήσω τούτο το ιστολόγιο, αυτό είναι σίγουρα το Φεστιβάλ Άνδρου, το οποίο, ήδη από τον δεύτερο χρόνο διοργάνωσής του, χαρακτηρίστηκε ως διεθνές, φιλοδοξώντας, τα επόμενα χρόνια, να αναδειχτεί σε μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός της χώρας. Με καλλιτεχνικό διευθυντή τον μεγαλύτερο εν ζωή Έλληνα σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη (γνωστό και ως κυρ Παντελή), και με έμφαση στην ποιότητα αλλά και την ποικιλία θεαμάτων, μας χάρισε ήδη δύο καλοκαίρια γεμάτα καλλιτεχνική δραστηριότητα, σε ένα νησί δυο μόλις ώρες από την Αθήνα, στο νησί μου, στην Άνδρο.


Ήδη από το πρώτο, περσινό καλοκαίρι, το Φεστιβάλ μας κράτησε συντροφιά για αρκετά βράδια, κυρίως με μουσική αλλά και λίγο θέατρο. Φέτος το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε, τόσο σε πλήθος εκδηλώσεων όσο και σε ποικιλία παραστάσεων.

Γιοκαρίνης, Λάκης
Γιοκαρίνης, Ζιώγαλας
Γιοκαρίνης, Μηλιώκας
Δόθηκαν πρώτα πρώτα πολλές μουσικές συναυλίες, στο νέο Ανοιχτό Θέατρο της Χώρας αλλά και σε άλλους χώρους του νησιού, εντός και εκτός Χώρας. Ένας τέτοιος χώρος ήταν και η παραλία της Αγίας Αικατερίνης στον Όρμο Κορθίου, όπου στήθηκε και η σκηνή-εξέδρα, μέσα στο νερό! Με σύμμαχο τον καιρό (πρώτη μέρα χωρίς αέρα!) και φόντο το σχεδόν ολόγιομο φεγγάρι, το πάρτι-συναυλία των Γιάννη Γιοκαρίνη, Νίκου Ζιώγαλα, Γιάννη Μηλιώκα και Λάκη Παπαδόπουλου (γνωστός στους παλαιότερους και ως Λάκης με τα Ψηλά Ρεβέρ) στις 17 Αυγούστου πέτυχε το ζητούμενο: ένα μεγάλο ροκ πάρτι! Περίπου 1000 θεατές γέμισαν το μικρό θεατράκι, το προαύλιο της εκκλησίας και, κυρίως, την παραλία (μέχρι και κολυμβητές είδαμε!). Ο  κυρ Παντελής, ως διοργανωτής-διευθυντής του φεστιβάλ, κέρδισε ένα ακόμη στοίχημα, αποκεντρώνοντας τις φετινές εκδηλώσεις και εκτός Ανοιχτού Θεάτρου. Και βέβαια διασκεδάσαμε πολύ (ΚΑΙ με τα ...λογοτεχνικώς επεξεργασμένα, λόγω της παρουσίας πολλών μικρών παιδιών, σόκιν αστεία του Αλεξίου και του Μηλιώκα, ΚΑΙ με το χύμα γενικώς του Λάκη), ακούσαμε (και είδαμε) εφτά πολύ καλούς μουσικούς της ελληνικής ροκ (και όχι μόνο) σκηνής, τραγουδήσαμε, χορέψαμε, περάσαμε ένα όμορφο βράδυ, ένα πραγματικό ροκ πάρτι!
Η τετράδα επί ...πλωτής σκηνής

Περάσαμε βέβαια κι άλλα όμορφα βράδια στα πλαίσια του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, για τα οποία θα γράψω στο επόμενο άρθρο. Να σημειώσω πως, από τις μουσικές βραδιές που δεν παρακολούθησα, "έγκυρες πηγές" (δηλαδή ένας μεγάλος αριθμός θεατών...) με διαβεβαίωσαν ότι ήταν από τις καλύτερες του Φεστιβάλ. Αναφέρομαι στη συναυλία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη στις 13 Αυγούστου και τη μουσική συνεύρεση του Θάνου Μικρούτσικου και του Μίλτου Πασχαλίδη (τον τελευταίο βέβαια τον έχω δει άλλες δύο φορές στην Άνδρο!) στις 3 Σεπτεμβρίου, εκδήλωση που έδωσε και το φινάλε του φετινού 2ου φεστιβάλ.
Άλλες παραστάσεις διαφορετικού περιεχομένου που δόθηκαν στα πλαίσια του φεστιβάλ ήταν ο Σύγχρονος χορός Opus, η ετήσια συναυλία της Φιλαρμονικής του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου (ΜΟΥ.Σ.Α.) που δίνεται τα τελευταία χρόνια συνήθως μετά τις 15 Αυγούστου, Κουκλοθέατρο με εργαστήρι και παράσταση, Music and Dance Gala από την Εθνική Όπερα Παρισίων και πολυθέαμα (χορευτικά-τραγούδια-προβολές) από το Σύλλογο Ποντίων "Αργοναύται-Κομνηνοί". Επανέρχομαι με περισσότερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου