Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Blue Monday

Άκουγα το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι η σημερινή Δευτέρα έχει χαρακτηριστεί, από το 2005, ως "Blue Monday". Ο χαρακτηρισμός, λέει, οφείλεται σε έναν υπολογισμό που προκύπτει από κάποιον, αυθαίρετο προφανώς, μαθηματικό τύπο, ο οποίος, χρησιμοποιώντας παραμέτρους όπως οι καιρικές συνθήκες, χρέη που εκκρεμούν, οι μέρες που πέρασαν από τα τελευταία Χριστούγεννα, και μερικές ακόμη, δίνει ένα αριθμητικό αποτέλεσμα που δείχνει πόσο καταθλιπτική μπορεί να είναι μια συγκεκριμένη ημέρα του έτους. Με το μαθηματικό λοιπόν αυτό τύπο προκύπτει ότι, για τους κατοίκους του Βορείου ημισφαιρίου, η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου είναι η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου.

Δεν ξέρω ποιο είναι το σκεπτικό που ο εμπνευστής του υπολογισμού αυτού, κάποιος Cliff Arnall, καθηγητής, υποτίθεται, σε κάποιο κέντρο εκπαίδευσης, παράρτημα του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, έστησε το μαθηματικό αυτό τύπο, καθώς είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κάποια λογική μαθηματική βάση. Η μόνη αλήθεια που μπορεί να υπάρχει πάντως, είναι ότι γενικά η Δευτέρα μπορεί να είναι η πιο καταθλιπτική μέρα της εβδομάδας, (όπως η Παρασκευή προφανώς είναι η πιο χαρούμενη, είναι οι μέρες αντίστοιχα μετά και πριν το Σαββατοκύριακο). Οι Ιρλανδοί Boomtown Rats φαίνεται να το γνώριζαν καλά αυτό, όταν το 1979 βρέθηκαν στο Νο 1 της Μεγάλης Βρετανίας με το σινγκλ "I Don't Like Mondays". Το τραγούδι, σύμφωνα με τον Bob Geldof, αναφέρεται σε πραγματικό περιστατικό, και το έγραψε όταν διάβασε την είδηση της δολοφονικής επίθεσης, από μια δεκαεξάχρονη, σε σχολείο του Σαν Ντιέγκο, που κατέληξε στο θάνατο δυο ενηλίκων και τον τραυματισμό οχτώ παιδιών κι ενός αστυνομικού. Η εξήγηση, που δόθηκε από την ίδια στην απολογία της, για την επίθεση αυτή, ήταν: "Δεν μου αρέσουν οι Δευτέρες"!


Τη μελαγχολική Δευτέρα, που είναι η αρχή μιας βδομάδας σκλαβιάς στη δουλειά, λέει πως μισεί κι ο Fats Domino, στο πολύ κλασικό τζαζ "Blue Monday":

Η αλήθεια είναι ότι και για μένα η Δευτέρα δεν είναι η καλύτερη μέρα της βδομάδας γενικά, ωστόσο σήμερα δεν μπορώ να πω πως ήταν και η χειρότερη! Και, σίγουρα, υπάρχει μια "Blue Monday" που είναι η αγαπημένη μου: αυτή των New Order (η αρχική του 1983, εδώ είναι η έκδοση "Blue Monday 88" με το υπέροχο βιντεοκλίπ ):

Πηγή: Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου