Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

"Spatial Memory"

Μιας και βρέθηκα ξανά στην Αθήνα, δεν έχασα την ευκαιρία να επισκεφθώ μια έκθεση ζωγραφικής, η οποία ξεκίνησε πριν λίγες μέρες. Αφορμή μου έδωσε η ανάρτηση για την αναγγελία της έκθεσης που είδα σε τοπική ιστοσελίδα, καθότι ο δημιουργός Γιώργος Σαλταφέρος είναι Ανδριώτης. Δεν ήταν όμως η καταγωγή του καλλιτέχνη ο λόγος που επισκέφθηκα την έκθεση, άλλωστε προσωπικά δεν τον γνώριζα μέχρι χθες, εκτός μιας σύντομης γνωριμίας που είχαμε το καλοκαίρι. Ήταν κάποια σχόλια και, κυρίως, φωτογραφίες κάποιων έργων του, που μου κίνησαν το ενδιαφέρον.


Η αλήθεια είναι ότι, αυτό που είδα στην έκθεση ήταν ακόμη καλύτερο από αυτό που φαινόταν στις εικόνες. Το κοινό αντικείμενο των έργων είναι, κατά τη γνώμη μου, το φως. Ο Σαλταφέρος, σε αυτή τη σειρά έργων, χρησιμοποιεί το φως όχι σαν μέσο, αλλά, έχω την εντύπωση, σαν το κύριο θέμα του. Οι χώροι του είναι στο μεγαλύτερο μέρος ατμοσφαιρικά καφέ της Ευρώπης, στα οποία υπήρξε θαμώνας τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και κυκλαδίτικα κτίρια της Μυκόνου και της Άνδρου. Το φως, άλλοτε ανακλάται στις λείες και γυάλινες επιφάνειες, άλλοτε διαθλάται μέσα από ποτήρια νερού, άλλοτε ένα ολόκληρο τοπίο καθρεφτίζεται σε μια τζαμαρία, άλλοτε εισβάλλει κυρίαρχο από το παράθυρο ενός μισοσκότεινου δωματίου, άλλοτε πλημμυρίζει μια ολόκληρη αίθουσα.

Πρόκειται για έξη μεγάλα ακρυλικά, και πολλές μικρές ακουαρέλες, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι και προσχέδια για μελλοντικά μεγάλα έργα. Έχουν δημιουργηθεί σε βάθος δεκαπενταετίας, από τα χρόνια που έζησε και σπούδασε στην Ελβετία. Όπως μας είπε όμως κι ο ίδιος, πρόκειται απλά για μνήμες των χώρων που έχει ζήσει τα προηγούμενα χρόνια, απ' όπου, προφανώς, προκύπτει και ο τίτλος της έκθεσης "Spatial Memory", χωρίς ωστόσο καμιά νοσταλγία, χωρίς καμιά διάθεση επιστροφής του για να ξαναζήσει εκεί. Αυτό ίσως μαρτυρά και η σχεδόν παντελής απουσία ανθρώπων στα στιγμιότυπά του, γι' αυτό κρατά σαν μνήμες μόνο τις εικόνες αυτών των χώρων. Ο δημιουργός επέστρεψε, όπως μας είπε, στον τόπο του, για να μείνει εδώ.

Προτείνω ανεπιφύλακτα να επισκεφθείτε την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την 1η Απριλίου, στην γκαλερί Genesis στο Κολωνάκι, Χάρητος 35.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Γιώργος Σαλταφέρος γεννήθηκε στην Άνδρο το 1966. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα και Διδακτική της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, Χαρακτική, Έρευνα στο Σχέδιο και Ιστορία της Τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βέρνης στην Ελβετία. Έλαβε Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διδακτική της Τέχνης και Μουσειοπαιδαγωγική από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης. Έχει πραγματοποιήσει 21 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Ελβετία και Γαλλία, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
(από την ιστοσελίδα του καλλιτέχνη) 

Πληροφορίες: www.gallerygenesisathens.com

Πηγές: Η Καθημερινή, Giorgos Saltaferos, Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου