Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

"Πέτρες στις τσέπες του"

...έβαλε ένας Ιρλανδός κομπάρσος, ο Σον, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας χολιγουντιανής υπερπαραγωγής στην πατρίδα του, και βούτηξε στη θάλασσα. Έτσι λέει το στόρι του θεατρικού έργου που έδωσε τον τίτλο και στο άρθρο. Λέει ακόμη (αντιγράφω από το πρόγραμμα): "Ο Τσάρλι κι ο Τζέικ (σ.σ. οι δυο πρωταγωνιστικοί ρόλοι) είναι δυο ντόπιοι βοηθητικοί ηθοποιοί, δηλαδή extras… δηλαδή κομπάρσοι… δηλαδή οι άνθρωποι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα… και συμμετέχουν στην ταινία." ... "Ο ψεύτικος κόσμος του Χόλυγουντ σε σύγκρουση με τη σκληρή πραγματικότητα μιας επαρχιακής πόλης, μέσα από τα μάτια 2 ανθρώπων, μέσα από τις ζωές 15 χαρακτήρων, μέσα από την απαξίωση και την καταξίωση, μέσα… μαζικής ενημέρωσης και μεταφοράς."



Πρόκειται για μια "κωμικοτραγωδία" της Ιρλανδής Μαρί Τζόουνς (μετάφραση Αγγελική Κοκκώνη, παραγωγή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου) την οποία αφηγούνται, ο καθένας με τον ιδιαίτερο τρόπο του και από τη δική του οπτική γωνία, οι 15 χαρακτήρες, άλλοτε κατά τη ροή της ιστορίας, άλλοτε μέσα από αφηγήσεις τους, άλλοτε με φλασμπάκ επί σκηνής. Οι αλλαγές σκηνών γίνονται πολύ έξυπνα και με ταχύτητα κινηματογραφικού μοντάζ, με την ευρηματική αλλαγή φωτισμού, ηχητικών εφέ και μουσικής υπόκρουσης. Για παράδειγμα, κατά την αφήγηση της αυτοκτονίας από έναν αυτόπτη μάρτυρα, μεταφερόμαστε ακαριαία και στη σκηνή που εκτυλίχθηκε λίγες ώρες πριν. Σε άλλα σημεία του έργου, συνυπάρχουν ταυτόχρονα όλα σχεδόν τα πρόσωπα επί σκηνής. Μέχρι εδώ τίποτε το ιδιαίτερο θα έλεγε κάποιος, αν εξαιρέσουμε την κινηματογραφική σκηνοθεσία (με τα φλασμπάκ και τις γρήγορες εναλλαγές "πλάνων") που ήδη ανέφερα. Η ιδιαιτερότητα βρίσκεται στο ότι οι 15 διαφορετικοί χαρακτήρες, άνδρες και γυναίκες, ερμηνεύονται σχεδόν ταυτόχρονα από τον Γιώργο Χρυσοστόμου και τον Μάκη Παπαδημητρίου!! Ναι, σωστά διαβάσατε, 15 διαφορετικά πρόσωπα, 15 διαφορετικές φωνές, 15 διαφορετικές εκφράσεις προσώπου και κίνησης, αποδίδονται εξαιρετικά από δύο μόνο ηθοποιούς, που είναι μάλιστα και οι σκηνοθέτες της ευρηματικής αυτής παράστασης!


Γέλιο τρελό, αλλά και συγκίνηση και τραγωδία, είναι τα συστατικά του έργου, και οι δύο πρωταγωνιστές τα αποδίδουν στο μέγιστο. Ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους στις μιμήσεις και στην ικανότητα να μεταπηδούν γρήγορα από τον ένα ρόλο στον άλλο και ξανά πίσω στον πρώτο, ενώ δε λείπουν και οι εμβόλιμες ατάκες-αυτοσχεδιασμοί, και προς το κοινό, που σε πολλά σημεία η παράσταση να αγγίζει τη stand-up comedy. Μια σύσταση (που την κάνουν και οι ίδιοι προς τους θεατές στο ξεκίνημα της παράστασης): κλείστε κάμερες και κινητά και συγκεντρωθείτε από την αρχή στην παρακολούθηση του έργου, για να μπείτε γρήγορα στη λογική και να παρακολουθείτε εύκολα τις εναλλαγές των προσώπων (όχι όπως μια κυρία που ρωτούσε συνεχώς το σύζυγο "τώρα ποιος το λέει αυτό;"!). Στην παράσταση συμμετέχουν ακόμα: μία μπάλα μπάσκετ, ένα ποδήλατο, αγελάδες, και ένας πιτσιρίκος με τη φωνή του. Δεν θα πω άλλα, έχω ήδη αποκαλύψει πολλά από τα μυστικά της παράστασης, τα υπόλοιπα δείτε τα μόνοι σας.


Την παράσταση παρακολουθήσαμε στο Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου στις 9 Αυγούστου, στα πλαίσια του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, και πρέπει να ήταν sold out, αν κρίνω από το ότι οι κερκίδες είχαν ήδη γεμίσει μόλις φτάσαμε και αναγκαστικά καθήσαμε πάνω ψηλά στο τοιχάκι του θεάτρου! Το έργο έχει ξεκινήσει περιοδεία σε όλη τη χώρα από την αρχή του καλοκαιριού και θα συνεχίσει έως και τέλος Σεπτεμβρίου. Όσοι λοιπόν προλαβαίνετε και έχετε την ευκαιρία να το δείτε σε κάποια από τις πόλεις που θα περιοδεύσει μετά το 15αύγουστο, θα πρότεινα να μην το χάσετε με τίποτα! Για περισσότερες πληροφορίες παραστάσεων δείτε στη σελίδα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου (www.nkt.gr).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου